בשנים האחרונות בוצעו מספר רפורמות ברחבי ישראל שנועדו להעניק לאוכלוסיות מוחלשות זכויות שיקלו עליהם להשתלב בחברה ויאפשרו להם לקבל את מה שהם זכאים וזקוקים לו. אחת הרפורמות החשובות ביותר שהוחלה היא חוק הנגשת אתרים שנועד להפוך מבנים קיימים למבנים הכוללים נגישות לנכים ולבעלי מוגבלות. חוק הנגשת מבנים תקף בכל חלקי הארץ, ולמעט מקרים חריגים, יש לבצע אותו במלואו.
חוק הנגשת אתרים – מה עליכם לדעת?
החל מיולי 2012 נכנסו לתוקף מספר תקנות אשר מחייבות מבנים קיימים להיות נגישים לאנשים בעלי מוגבלויות. על פי חוק הנגשת מבנים, כל מבנה קיים אשר יש בו שירות לציבור חייב בהתאמות לתשתיות, לסביבה ולמבנה עצמו כך שהוא יהיה נגיש לאנשים בעלי מוגבלויות. המטרה היא לאפשר לאנשים בעלי מוגבלויות להתנהל באופן שוויוני ועצמאי בכל מרחב ציבורי שבו יהיו.
מה הוא "בניין קיים"?
חוק הנגשת אתרים אינו מחייב כל מבנה לעבור שינויים והתאמות על מנת שיהיה נגיש לנכים, אלא מגדיר במדויק איזה מבנים חייבים בביצוע התאמות. על פי התקנה בניינים קיימים צריכים לבצע את ההתאמות הנדרשות, ויש הגדרה מה הוא בניין קיים בדיוק.
על פי חוק, בניין קיים הוא בניין אשר היתר הבנייה עבור הקמתו או הפיכתו למבנה ציבורי ניתן לפני ה-ראשון לאוגוסט 2009. בניינים אשר היתר הבנייה עבורם, או ההוראה להפוך אותם למבנה ציבורי, ניתנו באוגוסט 2009 הם מבנים חדשים וחייבים להיות מותאמים לאנשים בעלי מוגבלויות.
כיצד יש להנגיש בניין עבור אנשים בעלי מוגבלויות?
במסגרת החוק להנגשה של מבנים קיימים ברחבי ישראל, יש גם הגדרות לאופן שבו יש להתנהל כדי להפוך מבנה כזו או אחר לנגישים עבור אנשים בעלי מוגבלויות. כדי לעמוד בתקנות ובתקנים ולהפוך למבנה נגיש, יש לבצע את הפעולות הבאות:
ביצוע בדיקת נגישות לבניין – את השלב הזה יש לבצע בעזרת טופס בדיקת נגישות לבניין קיים ולבדוק רכיבים שונים בבניין כדי לבחון האם ניתן לבצע בו שינויים. יש לבדוק חניות, כניסות, מעברים בין קומות ואזורים אחרים על מנת לעבור את המבחן בהצלחה ולהתחיל בתהליך ההנגשה.
ביצוע של התאמות נגישות – את השלב הזה יש לבצע על סמך תוצאות המבדק הקודם. בשלב של ביצוע התאמות נגישות, יש לבצע שיפורים כדי להפוך מבנה קיים לנגיש, כמו הוספת מעלית בבניין הכולל גרם מדרגות בלבד, למשל.
האם ניתן לקבל פטור מביצוע התאמות לנגישות?
ישנם מקרים שבהם ניתן לקבל פטור מהפיכת מבנה קיים למבנה נגיש, אך חשוב להבהיר שאין פטור מלא מכך, אלא פטור המפחית את כמות השינויים שיש לבצע במבנה קיים.
כדי לקבל את הפטור, יש לבצע בדיקה ולקבל אישור מטעם מורשה נגישות מתו"ס. במקרים שבהם אין פטור, יש לבצע את בדיקות ההתאמה ואת ההתאמות עצמן בעזרת אנשי מקצוע על פי תקנות התכנון והבנייה. בנוסף, תהליך ההתאמות צריך להיות מלווה על ידי מומחה מתו"ס ומלווה בחוות דעת שלהם שמאשרת כי הבניין עומד בתקנים.
הנגשת מבנים קיימים לאנשים בעלי מוגבלויות היא חשובה במיוחד ומאפשרת להם להגיע ממקום למקום בצורה פשוטה יותר ולקבל את השירותים שהם זקוקים להם. על מנת שזה יקרה, יש לבצע את תהליך התאמת המבנים על פי חוק ובצמוד לאנשי מקצוע שיוכלו לתת את חוות דעתם ולתקן ליקויים מבעוד מועד על מנת שכל שינוי יתבצע במדויק ובהתאם לתקנות.